| Materials to be used | Materials to be Avoided |
|---|---|
| Left out food waste like rice, sambar, Curries, etc...... | Lemon and Lemon parts |
| Waste flour items like idly flour | Upper peel of onion and garlic |
| Waste curd and milk | All types of shells(Coconut, Egg, groundnut & Crab) |
| Waste vegetable peels or rotten vegetables | Fresh Tamarind |
| Waste leaf spinach, waste coconut | All types of bones |
| All types of fruit waste or rotten fruits | All types of acids, chemicals and soap water |
| All fish, meat and prawn waste including fish bone | Plastics, Paper, Glass and rubber items |
| All types of single flowers | Drumstick |
| Cut pieces of Water hyacinth | Cloth items |
| Coconut water, rice cleaned water, grains cleaned water and fish, meat cleaned water | All types of flower garlands |
| போட கூடியவை | போட கூடாதவை |
|---|---|
| மிஞ்சிய சாதம், குழம்பு, பொரியல், அவியல். | எலுமிச்சை தோள் மற்றும் எலுமிச்சை சாறு |
| மிஞ்சிய மாவு வகைகள் | வெங்காயம் மற்றும் பூண்டின் மேல் தோள் |
| புளித்த தயிர் மற்றும் பால் | தேங்காய் ஓடு |
| நறுக்கியாய காய் கறிகளின் கழிவுகள் | பச்சை புளி |
| அழுகிய காய் கறிகள் | முட்டை மற்றும் நண்டு ஓடு |
| கீரை வகைகள் | எலும்பு வகைகள் |
| பழங்களின் கழிவுகள் | ஆசிட் பொருட்கள் |
| மீன்கள் மற்றும் இறால் பொருட்கள் | சோப்பு நீர் |
| மாமிச கழிவுகள் | பழங்களின் விதைகள் |
| பேக்கரி வகைகள் | பேப்பர் |
| அழுகிய தேங்காய் பத்தை | ப்ளாஸ்டிக் பொருட்கள் |
| உதிரி பூக்கள் | கண்ணாடி பொருட்கள் |
| வேக வைத்த தானிய வகைகள் | ரப்பர் பொருட்கள் |
| நறுக்கிய ஆகாய தாமரை | வாழை இழை மற்றும் தண்டு |
| தேங்காய் நீர் | வேர்க்கடலை தோல் |
| வடி நீர் (அரிசி மற்றும் தனிய வகைகள் ) | முருங்கை சக்கை மற்றும் குச்சி |
| கழு நீர் (அரிசி , பருப்பு ,காய் கறி, மாமிசம் ,மற்றும் மீன் ) | பூ மாலை |